De belangrijkste gesprekken vinden plaats bij de koffieautomaat

Als je wilt weten wat er echt leeft op de werkvloer, dan hoef je daar geen vergadering voor in te plannen. Geen gesprekken voor te voeren, en geen enquête voor op te stellen. Nee, om erachter te komen hoe de zaken er echt voor staan is er maar 1 plek waar je even moet komen luisteren: bij de koffieautomaat.

Informeel werkt het best

Dingen die in vergaderingen niet gezegd worden. Mailtjes waarin bepaalde onderwerpen niet kunnen worden benoemd, ook al vindt iedereen er iets van. De laatste nieuwtjes, zowel op zakelijk vlak als over de privélevens van collega’s: de koffieautomaat is het kloppende hart van een bedrijf, waar alles, ook de dingen die in formele momenten verzwegen worden, ter sprake komt.

Wil je weten of je gisteravond nog iets spannends gemist hebt op tv? Ga even koffie halen. Benieuwd of je de enige bent die zich afvraagt of die ene collega zwanger is? Bij de koffieautomaat krijg je het antwoord. Maar ook als je je afvraagt hoe een overleg waar jij niet bij hoefde te zijn verlopen is, of hoe de sollicitanten die gistermiddag op gesprek zijn geweest in de smaak vallen, moet je bij de koffiemachine zijn.

Koffie op de werkvloer

Alleen al door het informele middelpunt van de werkvloer te vormen, speelt de koffiemachine op de werkvloer een grote rol. Ook de koffie zelf wordt er overigens veel besproken, er is geen onderwerp zo dankbaar om over te mopperen dan de koffie. Want koffie op kantoor, die is te vaak niet te drinken, zo vindt menig collega. Gelukkig zijn er op dit gebied de afgelopen jaren heel wat goede ontwikkelingen geweest, zodat er op de meeste kantoren tegenwoordig gewoon lekkere koffie uit de machine komt. Je kunt over het algemeen zelfs je kopje helemaal aan je eigen smaak aanpassen, al neemt dat niet weg dat er niks te mopperen overblijft; het hoort nu er nu eenmaal bij.

Drink je geen koffie? Ai. Dan kan het zomaar zijn dat je een groot deel van de essentiële informatie die in een kantoor rondgaat misloopt. Gelukkig kun je dat opvangen door regelmatig thee te halen, die vaak ook gewoon uit de automaat komt. En zelfs als je dat niet drinkt, vindt niemand het raar als je toch zo nu en dan een wandelingetje richting de ‘koffiehoek’ maakt om even te kletsen. Het hoort bij een werkdag, zelfs zo sterk dat veel mensen die thuiswerken dit soort momentjes met collega’s het meest zegt te missen.