Vodka

Een goede vodka herken je zo! 4 eigenschappen waar je op moet letten

Een avondje stappen of gezellig thuis met een drankje op de bank? Je kunt kiezen uit allerlei heerlijke likeurtjes, maar een ouderwetse vodka – puur of in een cocktail – kan ook voortreffelijk smaken. Deze sterke drank, waarvan de naam in het Russisch ‘watertje’ betekent, vindt zijn oorsprong in Polen of Rusland, maar vodka heeft uiteindelijk de hele wereld veroverd met zijn pure smaak, die ook heel gemakkelijk te mixen is. Hoe je weet of een vodka van goede kwaliteit is? Daarvoor kun je letten op deze 4 eigenschappen.

1. De grondstof in het destillatieproces

Vodka is een neutrale drank zonder geur, met een pure smaak. Deze wordt verkregen door de combinatie van twee dingen: water en alcohol, op basis van aardappel, een graansoort (zoals rogge, gerst, spelt of mais) of druiven. De alcoholdestillatie uit een van deze basismaterialen beïnvloedt de smaak van de vodka, en daarbij speelt uiteraard de kwaliteit van de grondstof een grote rol. Bij tarwe wordt bijvoorbeeld gezocht naar de perfecte balans tussen zetmeel en eiwit. Ga dus na waar de vodka van gemaakt is!

2. Het water in het destillatieproces

Bij de destillatie is de kwaliteit van het water zeer belangrijk. Wordt er gletsjerwater, kraanwater of water uit een helende bron gebruikt? Dit zul je terug proeven in de drank. Het proces van destilleren kan bovendien één keer worden uitgevoerd, of wel dertig keer herhaald worden. Dit bepaalt de puurheid en neutraliteit van de vodka. Handig genoeg zijn er websites die details geven over de productie, zoals in deze top drie van flessen met de beste wodka.

3. De prijs

Over het algemeen geldt: hoe goedkoper de vodka, hoe korter en goedkoper het productieproces is geweest. Er zit dus verschil in goedkopere en duurdere vodka’s, want je betaalt ook voor de kwaliteit van het gebruikte basismateriaal. Daarentegen blijkt soms uit onderzoek dat mensen het verschil tussen een goedkopere vodka met minder alcohol en een duurdere vodka met een hoger alcoholpercentage nauwelijks proeven…

Vodka

4. De fles

Je kunt informatie opzoeken of opvragen over de distilleerderij en de productie, maar vaak zul je vooral afgaan op de fles. Onthoud dan wel: als het een ‘fancy’ vodka is, die in elke club verkocht wordt en waarvoor reclame wordt gemaakt door een beroemdheid, zal het meer om de marketing dan om de kwaliteit draaien.

Conclusie

Wat een merk tot een ‘goede vodka’ maakt, zijn vooral de ingrediënten die gebruikt zijn, en wat daarmee gedaan is. Een producent die voor de hoogste kwaliteit gaat, moet weten waar alle ingrediënten precies vandaan komen, en dient het proces van begin tot eind te controleren. Dan kun jij genieten van jouw glas ijskoude vodka, of van een heerlijke vodka red bull of vodka orange! Weet je niet welke fles je moet kopen? Je kunt ook je eigen vodka maken!