Mogelijkheden te over

U bent op zoek naar een antieke barkruk? U zult er dan al vrij snel achter komen dat er allerlei soorten en maten hierin bestaan. Maar: is het wel zo verstandig om een daadwerkelijk antieke barkruk te kopen? Wellicht is het een idee om ook eens te oriënteren op bijvoorbeeld reproducties van barkrukken.

Bestaan er antieke barkrukken?

Uiteraard bestaan deze wel. Doordat barkrukken over het algemeen heel duurzaam zijn, hier zijn ze uiteraard ook voor gemaakt, kan het zijn dat er veel oudere barkrukken gespaard zijn gebleven. De look en feel van deze antieke barkrukken zijn natuurlijk erg uniek en one of a kind. Toch doet u er goed aan om nog een keer goed na te denken over de aanschaf van een antieke barkruk. Om iets als antiek te kunnen beschouwen moet het minimaal 100 jaar oud zijn. Dit betekent dat er door de jaren heen veel is veranderd als het aankomt op fabricage van deze barkrukken. Denk bijvoorbeeld aan het ontbreken van spijkers en schroeven. Deze krukken werden op ambachtelijke wijze gemaakt. Dit kan je tegenwoordig ook nog tegenkomen. Denk bijvoorbeeld aan de poten van een barkruk. Deze worden nog wel eens gemaakt zodat deze in elkaar gezet kunnen worden met enkel lijm. De uiteinden van de barkruk kunnen in de zitting worden geschoven. Vaak gebeurt dit met wat lijm om voor extra stevigheid te zorgen.

Kiezen voor antiek of nieuw?

Barkrukken van enige vorm van eenvoud hoeven vaak niet duur te zijn. Door de  massaproductie van deze barmeubels wordt de prijs stevig gedrukt. Door precieze houtbewerking kunnen ook nieuwe barkrukken gemaakt die een antieke look en feel hebben maar wel de stevigheid en duurzaamheid hebben van een kruk uit de 21e eeuw. Een antieke barkruk kan zelfs duurder zijn omdat deze wat moeilijker en in beperkte oplage te verkrijgen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *