Portugese wijnen, weinig aanbod in Nederland

Vodka

Portugese wijnen zijn niet de wijnen waar je bij wijn direct aan denkt. Maar Portugal heeft wel degelijk een lange traditie als het gaat om het maken van wijn. De eerste wijnen werden hier al 2000 jaar geleden gemaakt door de Romeinen. Door het eigen karakter van de wijnen nemen de wijnen uit Portugal een unieke plaats in binnen het mondiale wijn aanbod. De wijnen uit Portugal hebben een uniek karakter omdat er gebruik gemaakt wordt van wel 300 autochtone wijnsoorten. Deze oudere wijnrassen groeien op verschillende grondsoorten en in verschillende klimaatstreken. Zo is het in het noorden vaak koel en nat terwijl in het zuiden vaak de zon schijnt en het warm is. Acht procent, ofwel 250.000 hectare, van het land is wijngebied. Portugal is op dit moment (niet voor niets) de zesde grootste wijnproducent van Europa en twaalfde van de hele wereld.

Het aanbod van Portugese wijnen is erg laag

Wanneer je een wijnwinkel of slijterij in Nederland, of een ander land, binnenloopt, vind je een groot aanbod van wijnen uit Spanje, Frankrijk, Zuid-Afrika en zelfs uit Australië maar bijna geen wijn uit Portugal, behalve dan de Port en de Vinho Verde en soms de Vinho Regional. Portugese wijnen zijn gelukkig wel sterk in opkomst omdat mensen deze wijnen graag drinken tijdens het diner. Ze zijn namelijk net zo goed zijn als een Chardonnay, maar wel een stuk goedkoper. Portugal telt zeker veertien wijnregio’s die verspreid liggen over het hele land. Hiervan liggen er twee op de eilanden Madera en de Azoren, de rest vind je op het vaste land. Wijn is een van de bekendste Portugese exportproducten. Het land is de zevende grootste exporteur van wijnen wereldwijd. De veelzijdigheid, authenticiteit en kwaliteit van deze wijnen zal iedereen verbazen.

Portugal heeft een wijn classificatiesysteem

Portugal werkt voor zijn wijnclassificatie net als Frankrijk met een classificatiesysteem

·         DOC of DOP; Portugese wijnen waarvan er 31 bestaan. Hiervoor gelden strikte regels. De recentste beoordeling is DOP (1992), welke is ingevoerd door de Europese Unie.

·         IPR; is wijn die als het ware in de wachtkamer staat om door te gaan naar de volgende klas. IPR-wijn is een geografisch gebonden (gereglementeerde herkomst) wijn

·         Vinho Regional; deze wijn (landwijn) moet voldoen aan bepaalde criteria zoals alcoholpercentage en opbrengst per hectare

·         Vinho de Mesa; de eenvoudigste wijn die meestal als tafelwijn wordt gedronken

·         Garrafeira; is wijn afkomstig uit een zeer goed oogstjaar en wordt lang opgeslagen in de fles

·         Reserva; is afkomstig uit een zeer goed oogstjaar en heeft minimaal 1 jaar op fust en 1 jaar op fles gelegen

Portugezen blijven eigen druivenrassen trouw

Er zijn meer dan 300 soorten autochtone druivenrassen waaraan de Portugees trouw blijft. Ze hebben geen enkele behoefte om deze druivenrassen te vervangen door populaire internationale druivenrassen. Elk wijngebied heeft druivenrassen die een lokale naam dragen zoals Trajadura, Tinta Roriz, Loureiro en Boal. Het gebruik van de eigen authentieke druivenrassen zorgt voor Portugese wijnen met een eigen karakter. Bijna elke wijn bestaat uit blends, een mengwijn van meerdere druivenrassen waarbij de producent probeert, ongeacht het oogstjaar, hun blend hetzelfde te laten smaken.

Wil je genieten van heerlijke Portugese wijnen in Nederland? Kijk dan eens op de website https://sandorwineimport.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *