Rode wijn versus witte wijn

Rode wijn is anders dan witte wijn en witte wijn is anders dan rode wijn. Als je het verschil niet weet (behalve dat ze een andere kleur zijn) dan krijg je in dit artikel meer informatie over wijnen (Bron: De Gouden Ton).

Gemaakt met verschillende druiven

In principe worden rode wijnen gemaakt met rode druiven (Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, enz.) en witte wijnen worden gemaakt met witte druiven (Chardonnay, Pinot Grigio, enz.). Wat echter interessant is, is dat bijna alle wijnen die we op de markt vinden oorspronkelijk zijn gemaakt van één druivensoort genaamd Vitis vinifera. Ampelografen geloven dat de eerste Vitis vinifera-druiven zwarte druiven waren (bijvoorbeeld rode wijndruiven) en dat een natuurlijke mutatie de eerste witte druiven heeft gecreëerd.

Pinot Noir (een zwarte druif), Pinot Gris (een roze-grijze druif) en Pinot Blanc (een witte druif) delen bijvoorbeeld allemaal hetzelfde DNA!

Gemaakt met verschillende delen van de druif

Nadat de druiven zijn geplukt en naar de kelder gaan voor het maken van wijn, worden verschillende processen gebruikt om rode wijn te maken versus om witte wijn te maken. Een van de belangrijkste verschillen is dat rode wijnen worden gefermenteerd met de druivenschillen en zaden en witte wijnen niet. Dit komt omdat alle kleur in rode wijn afkomstig is van de schillen en zaden van de druiven.

Er zijn een paar speciale gevallen waarin dit niet waar is en het resultaat is zeer verschillende smakende wijnen. Er is bijvoorbeeld een soort champagne genaamd “Blanc de Noirs” of “wit van zwarten”, die op dezelfde manier wordt gemaakt als het maken van witte wijn en uiteindelijk een wijn wordt die eruitziet als een witte wijn. Een ander voorbeeld hiervan is White Pinot Noir, of Pinot d’Alsace.

Bij witte wijnen is er ook een speciale methode waarbij witte druiven worden gefermenteerd met de schillen en zaden van de witte druiven. Wijnen die met deze techniek zijn gemaakt, worden sinaasappel wijnen genoemd en smaken vergelijkbaar met rode wijnen en hebben tannine. Deze techniek is nog vrij zeldzaam en de wijnen zijn als geen ander!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *